Josep Manyanet nasqué a Tremp (Pallars Jussà, Catalunya) el dia 7 de gener de 1833, en la llar d’una família nombrosa i cristiana. Després de freqüentar l’escola primària de Tremp, va haver de treballar per completar els estudis secundaris a l’Escola Pia de Barbastre i els eclesiàstics als seminaris diocesans de Lleida i d’Urgell. Fou ordenat sacerdot el 9 d’abril de 1859. Després de dotze anys d’intens treball a la diòcesi d’Urgell al servei del bisbe Josep Caixal, es va sentir cridat per Déu a fer-se religiós i fundar dues congregacions religioses.

Amb l’aprovació del bisbe, el 1864, fundà els Fills de la Sagrada Família Jesús, Maria i Josep, i el 1874, les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, amb la missió d’honorar, imitar i propagar el culte a la Sagrada Família de Natzaret i procurar la formació cristiana de les famílies, principalment mitjançant l’educació del cor i de l’intel·lecte dels nens i joves i el ministeri sacerdotal.

Al llarg de quasi quaranta anys va promoure la formació i expansió dels Instituts, obrint escoles, col·legis, tallers i d’altres centres d’apostolat en diverses poblacions d’Espanya. Avui, aquests Instituts són presents a països d’Europa, les dues Amèriques, Àfrica, Àsia i Oceania.

Especialment cridat per Déu per presentar a la societat l’exemple de la Sagrada Família de Natzaret, va escriure diverses obres i opuscles i fundà la revista La Sagrada Familia a fi de propagar la devoció a la Família de Jesús, Maria i Josep; és l’inspirador del Temple Expiatori de la Sagrada Família de Barcelona, obra de l’arquitecte Antoni Gaudí, destinat a perpetuar les virtuts i exemples de la Família de Natzaret i a ser la llar de les famílies de tot el món. El 17 de desembre de 1901 morí a  l’escola de Sant Andreu de Palomar, on descansen les seves despulles.

La fama de santedat que el distingí en vida, es va difondre a molts llocs. Per això, introduïda la Causa de Canonització el 1956, reconeguda l’heroïcitat de les seves virtuts el 1982 i aprovat un miracle gràcies a la seva intercessió, fou declarat Beat pel papa Joan Pau II el 1984, i vint anys després, el 16 de maig de 2004 fou canonitzat pel mateix Papa.

La seva gran aspiració era que «totes les famílies imitessin i beneïssin la Sagrada Família de Natzaret»; per això, maldà per fer un Natzaret a cada llar, una «Santa Família» de cada família.

La canonització de Josep Manyanet ratificà no solament la seva santedat, sinó també l’actualitat del seu missatge natzarè familiar. És, tanmateix, el profeta de la família, el protector de les nostres famílies.